אודות הקבוצה

מיקרו אסטוארים, הנמצאים במורדות נחלי החוף הישראליים, הם ספקים חשובים של שירותי מערכת אקולוגית בארץ ובעולם. למרות זאת, ולמרות שמערכות אקולוגיות אלו רגישות מאוד לזיהום, הם בין גופי המים הפחות נחקרים. המחקר המוצג פה מונע על ידי התפיסה שעקב הספיקות הנמוכות במיקרואסטוארים, פעולות תפעוליות קטנות יחסית יכולות ליצור שינויים דרמטיים בתפקוד המערכת האקולוגית.

סרטון המתאר את המחקר ומטרותיו הופק עבור המרכז האקדמי רופין על ידי גדי אייזן.

נחלי החוף של ישראל היו מבתי הגידול היפים והחשובים של מישור החוף. תנופת הפיתוח והתיעוש של המאה האחרונה הפכה את רובם לתעלות שפכים מצחינות. בעשורים האחרונים מוקדשים מאמצים רבים לשיקום והבראת מערכות אלה. באזורי המפגש של הנחל עם הים, חודרים מי הים המלוחים והצפופים יותר אל תוך שפך הנחל למרחק של מספר ק"מ במעלה הנחל. במקביל, זורמים מעליהם מי הנחל המתוקים והקלים יותר, ומתפשטים למרחק רב אל תוך הים ולאורך החוף כשהם מפזרים בדרכם את החומרים שהם נושאים מהיבשה.

אזור זה, בו הנחל פוגש את הים, נקרא "אסטואר" (Estuary). האסטוארים מתאפיינים בשינויים חריפים בתנאים (מליחות, טמפרטורה, חמצן וכדומה) על פני מרחק קטן ולכן מציעים מגוון רב של בתי גידול בשטח מצומצם יחסית. ההכרה בעולם היא כי לאסטוארים חשיבות אקולוגית וסביבתית רבה בהיותם אזורי שיקוע וסינון ביולוגי של מי הנחל ואזור קינון ומדגרה למינים רבים.

הלחץ האנתרופוגני (מעשי ידי אדם) על נחלי ישראל הוא מהגבוהים בעולם ומשלב הטייה של מרבית מי הנחלים והזרמת קולחים באיכויות שונות. גם המבנה המורפולוגי של שפכי הנחלים בישראל השתנה לבלי הכר. הנחלים תועלו ובתי הגידול המלווים שלהם, החשובים כל כך לתפקוד האסטוארים כאתרי שיקוע ועיבוד של תרומות יבשתיות נהרסו כליל. למשל, לאורך מרבית נחלי החוף בישראל ובמיוחד ליד שפכי הנחלים היו בעבר ביצות שיובשו ונוקזו.

לאורך מישור החוף של ישראל קיימים תשעה אסטוארים פעילים הממוקמים בלב (למשל הירקון והקישון), או בסמוך (למשל אלכסנדר ונעמן) למוקדי האוכלוסיה, וכולם משמשים גם כאתרי בילוי ונופש. למרות מיקומם המרכזי של האסטוארים, אופן תיפקודם והגורמים המשפיעים על איכות המים, בריאות המערכת האקולוגית ותיפקודה, ויחסי הגומלין עם הים הסמוך כמעט ולא נחקרו.

במטרה להבין את אופן התפקוד הפיסיקלי, הכימי, והביולוגי של המערכת והשפעתה על הים, אנו מודדים באופן רציף מאפיינים ביוטים וא-ביוטים של המים והסביבה. המחקר מתמקד בארבעה גורמי הפרעה עיקריים: רמות חמצן נמוכות, עומס נוטריינטים, רעלנים ומזהמים אורגאניים ועכירות תוך בחינת יחסי הגומלין ביניהם והתהליכים האנתרופוגנים, הביולוגים, הכימיים, והפיסיקליים, השולטים בהם.

הנתונים הנאספים עומדים לרשות הציבור למטרות חינוך, מחקר, ושמירה על הטבע והסביבה, והם זמינים להורדה ולניתוח בחינם באתר זה. שימוש בנתונים לצורך פרסומים יצטט מאמר זה:

שימוש מסחרי בנתונים מחייב אישור בכתב ממנהלי המחקר. ניתן ליצור קשר עם יאיר סוארי

צוות הקבוצה הישראלית לחקר אסטוארים:

ד"ר תום טופז

ראש קבוצת המחקר

ד"ר יאיר סוארי

אחראי נתונים

טל שדה

מנהלת הקבוצה

תומר בלומנפלד

אוטומציה וQA

הדר צדקה

אחראית מכשור וניטור

סטודנטים\ות ועוזרי\ות מחקר

שותפים אקדמיים

סטודנטים שסיימו

הרשמה לקבלת עדכונים

דילוג לתוכן